Стволови Клетки | информационен сайт за стволови клетки, банки за съхранение, процедури и цени

Стволови клетки съхранени в Future Health спасиха живот

Стволови клетки съхранени във Future Health спасиха живот.

Йорданският тийнейджър Лаит, който живее с животозастрашаващо състояние, от ранното си детство получи нов шанс за живот, благодарение на кръвта от пъпната връв на своята сестра.

Шестнадесет годишният Лаит Абу Арееш страда от анемия на Фалкони, състояние което засяга способността на костния мозък да произвежда здрави кръвни клетки. Състоянието е възникнало от генетичен дефект в ДНК. Докторите дали надежда за лечението на Лаит чрез трансплантация на костен мозък, но обширното търсене на донор с достатъчна съвместимост през годините не дава резултат.

Нова надежда за Лаит идва през октомври 2010 г., когато се ражда неговата сестра. Кръвта и от пъпна връв е богат източник на същите стволови клетки, които се намират в костния мозък и имат достатъчна съвместимост.

Семейството на Лаит се обърна към Future Health, първата акредитирана банка за съхранение на кръв от пъпна връв в Европа. Тестовете показаха, че пробата на сестрата не е просто близка по съвместимост, а идеално пасва за Лаит и съдържа достатъчно стволови клетки, които да бъдат използвани.
През април пробата беше освободена и изпратена в Йордания. Трансплантацията на Лаит се състоя в крал Хюсеин Рак център на 20 май и беше извършена от д-р Aяд Хюсеин.

Тестът на костен мозък, няколко седмици по-късно показа, че Лаит произвежда нормални нива на червени и бели кръвни клетки, които доказват успешното присаждане на стволови клетки от сестра му. Лекарите са уверени, че Лаит ще може да живее нормален и здравословен живот.

На 24 юни Лаит напусна болницата, само месец след неговата трансплантация и очаква с нетърпение да се върна у дома и да навакса с училището.

“Ние сме щастливи, че тази трансплантация е успешна”, каза Роджър Дейнти управляващ директор на Future Health Великобритания , притежател на престижната награда от MBE. “Още от самото начало Future Health се нарича семейно съоръжение. Лечението на Лаит, показва, че стебло от стволови клетки, съхранявани при нас може да бъде от жизнено значение не само за детето, но и за техните братя и сестри, родители или дори баби и дядовци. ”

 

автор: afroditamc.com