Стволови Клетки | информационен сайт за стволови клетки, банки за съхранение, процедури и цени

Бюрократизма в процедурите със стволови клетки

БЮРОКРАТИЗМА И СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ

 

Бюрократизма заема все по-голяма роля в нашето ежедневие. Той удря с голяма сила дори и медицината и в частност процедурите със стволови клетки. От специализираните клиники все повече се чуват оправдания, че към момента няма свободни екипи и наличието на законови пречки. Този гений на бюрократизма води след себе си единствено и само отрицателни последствия, тъй като в най-лошия случай едно дете би починало от левкемия, тъй като стволовите клетки се използват за лечението на тази коварна болест, а в най-добрия нещата ще продължат по старому и отново ще станем свидетели на приказката за кервана и лаещото куче допълнено със задълбочаване на проблема и нефункционираща система.

 

В нашето съвремие стволовите клетки са все по-модерна тема. Има различни разбирания за тяхното съхранение. Някой са, че запазването на стволовите клетки е привилегия само на богатите хора, според други е спокойствие за параноици, а за трети съхранението на стволовите клетки пари на вятъра без никаква полза. Повечето бъдещи родители прекарват редица часове в размисли да „инвестират” в запазване на стволовите клетки или да дадат тази не малка сума за нещо по-добро според тях като бебешки пелени или уроци след време. Бъдещите родители стигат до извода, че е по-добре да не съхраняват стволовите клетки, а да ги дарят на националната донорска банка за стволови клетки, след заключението, че присаждането на стволови клетки не е окончателна панацея, а едно добро начало.

Ако потърсите информация за националната донорска банка в търсачките, ще откриете редица позитивни мнения за тази организация, която е и придобивка на Александровска болница. НПДБСК очаква донори да започне работа е още написано в редицата публикации. Повечето от тях са от 2012-2013 година, предвид факта, че закона за създаването на донорската банка е гласуван през месец Май 2009 година. Много от вас ще си помислят, че след като наберат централата на Александровска болница и заявят желанието си да дарят стволови клетки ще си осигурят една безпроблемна процедура. Това не е точно така обаче. Именно тук ще се сблъскате с тромавата бюрократична машина на закона. Следват редица прехвърляния от отдел в отдел и безкрайни телефони разговори.

Към Александровска болница има над 20 отделни сгради, където се помещават различни клиники и много лесно ще се объркате ако решите, че можете да се ориентирате сами. Навсякъде ще срещнете надписи „Тук не е информация” и тем подобни. Естествено ще срещнете много хора от които очаквате да ви помогнат, тъй като са лекари или студенти, но ще ударите на камък. В крайна сметка, когато се изправите пред поредния лекар положил Хипократова клетва, че ще помага на пациентите и хората и заявите желанието си, че сте доброволен дарител на стволови клетки, той ще ви упъти към бариерата на болницата с думите, че там ще ви помогнат и покажат правилната посока. След още дълги лутания между сградите на различните клиники, най-накрая ще попаднете на правилното място, а именно „Клиника по клинична имунология”, където би трябвало да ви обяснят всички подробности. Има редица законови разпоредби, които сочат, че НПДБСК има подписани договори с редица болници в страната и само НПДБСК има правото да съхранява генетичен материал в обществена полза, като всичко това се случва след подписване на информирано съгласие от страна на майката и в случай, че лекуващия лекар също е съгласен с извършвенето на процедурата стволови клетки да бъдат взети от пъпната връв на бебето. Независимо, че банката има редица договори с болници в странта е добре все пак да проверите това, защото се случват и изключения. Дори и при искрено желание за дарение на стволови клетки, това едва ли ще стане толкова лесно, тъй като се стига до т.нар. „Задържано развитие” или Arrested Development, защото реално между страните по договора на протича абсолютно никаква комуникация по отношение организацията за вземането на стволовите клетки. Тук оправданието отново е, че има законови пречки, които ограничават вземането на генетичен материал. По всичко личи, че е много трудно да се дарят стволови клетки, които биха помогнали за спасяването на живот. Това не се, дължи на факта, че липсват донори, а на това, че няма абсолютно никаква организация, желание за работа и финансиране.