Стволови Клетки | информационен сайт за стволови клетки, банки за съхранение, процедури и цени

Стволови Клетки

Информация за стволови клетки:

Какво са стволовите клетки? Стволовите клетки са резервните части на нашия организъм. Това са универсални клетки, които организмът ни пази и които при необходимост могат да се превърнат във всякакъв вид клетка от нашето тяло, но най – вече в клетките на кръвотворната ни система.

Стволови клетки

Стволовите клетки са резервните части на нашия организъм. Това са универсални клетки, които организмът ни пази и които при необходимост могат да се превърнат във всякакъв вид клетка от нашето тяло, но най – вече в клетките на кръвотворната ни система – това са левкоцитите, които се борят с инфекциите, еритроцитите, които носят кислорода и тромбоцити, които отговарят за кръвосъсирването. Доказа се, че стволовите клетки, които обичайно се намират в костния мозък, могат да се превръщат и в други видове клетки – мускулни, нервни и т.н.
Така се заговори за фантастика в съвременната медицина – заместването на липсващи или унищожени клетки със стволови и лечението на нелечими заболявания като инфаркт на миокарда, травми на гръбнака, ракови заболявания, левкози и лимфоми.

Стволови клетки от пъпна връв

След раждането на бебето се отделя плацентата и обикновено тя се изхвърля като биопродукт. През 1970 г. се установи, че в тази ненужна вече пъпна връв има същия брой стволови клетки както в костния мозък на зрели хора.
През 1988 г. със съхранени стволови клетки от пъпна връв е излекувано дете от анемия на Fanconi – едно нелечимо заболяване. Детето е живо и до днес.
Това постави началото на събирането и съхраняването на стволовите клетки от пъпна връв по света.
Доказано, че тези клетки лекуват 110 заболявания:

 

Инфаркт на миокарда – вкарването на стволови клетки дава възможност за “подмяната” на мъртвата сърдечна тъкан с новосъздадена такава.
Съдови заболявания – стволовите клетки помагат за създаването на нови кръвоносни съдове около тези, които са вече запушени или унищожени.
Нервни клетки – поставянето на стволови клетки при нервните, те започват да се превръщат в неврони. Така прекъснатите нерви могат да се възстановят – например при гръбначно мозъчни травми.
Инсулт – мозъкът се възстановява при поставянето на стволови клетки – по подобие на миокардния инфарк.
Ракови – като лимфома, левкемия, невроб – ластома и ретинобластома. Също така и много неракови заболявания свързани с метаболитни нарушения, автоимунни заболявания. Правят се изследвания при болестта на Алцхаймер и мултипленна склероза.

 

Каква е процедурата?

 

Нашият екип присъства на раждането. След раждането на бебето и отделянето на плацентата, тя се предава на нашия екип. По стерилен начин се изтегля кръвта от връвта в стерилен пластмасов сак.

 

Има ли опасност за бебето и майката?

 

Не, такава няма, защото кръвта се взима, когато бебето е родено. Пъпната връв е прерязана, а от майката е отделена плацентата, т.е. взимането на стволови клетки става, когато плацентата и пъпната връв нямат досег с майката и бебето. Нещо повече, обикновено така отделената плацента се изхвърля като биопродукт.

 

Как се транспортират?

 

Така кръвта се транспортира в хладилна чанта на 4°С до специализирана лаборатория. Процедурата позволява транспорта да трае часове.

 

Как се обработват?

 

Отделя се за контрола от няколко капки кръв и се изпращат в лаборатория, за да се преброи колко е гъстотата на стволовите клетки. При недостатъчен брой процедурата се прекратява и до замразяване не се стига и Вие заплащате само разходите по транспорта.

В лабораторията кръвта се центрофугира и се отделят в друг стерилен сак стволовите клетки.
Следва стъпково замразяване в програмен замразител до минус 196°С .
Клетките се поставят в съд за съхранение, като там могат да бъдат пазени неопределено дълго време.
Клетките принадлежат само и единствено на детето и неговото семейство.

 

Да замразявам ли?

 

Въпрос, който си задава всяко семейство очакваща дете. По-лесно е да съхраниш нещо за бъдещето, отколкото да се опитваш по-късно да върнеш времето назад. Тази процедура означава да предпазиш детето си от най-страшните болести на съвремието.

 

Какви са опасностите при съхранение?

 

Практически такива няма, ако количеството на течния азот е достатъчно и се подава своевременно. Това е грижа на нашия екип и ние ще Ви предоставим информация за съхранението, за всеки ден през годините.

Колко пъти могат да се използват стволовите клетки?

Така описаната процедура дава възможност за еднократна употреба. Разбира се, ние имаме възможност и да ги разделим на порции, но това изисква допълнително финансиране и подписване на допълнение към договора.

 

Научете повече за стволови клетки