Стволови Клетки | информационен сайт за стволови клетки, банки за съхранение, процедури и цени

Над 5000 българи съхраняват стволови клетки

Над 5000 са българите най-често семейства,  които всяка година изпращат стволови клетки в банка за стволови клетки у нас или в чужбина. Клетките най-често се взимат от новородените бебета а сумата която семействата заплащат е около 4000 лева. В замяна на тази инвестиция те получават гаранция, че ако един ден се наложи и детето им се разболее, инвестицията им и съхранените преди десетки години клетки в банка за стволови клетки ще бъдат присадени и от тях ще се “родят” чисто нови кръвни, нервни,  мускулни и други и ще заменят болните.

За момента семействата избират да запазят и замразят клетките в банки който разполагат с лаборатории и центрове извън България, където площите на са много по-големи, контролът – по-стриктен а и технологиите са от най-новите.

До момента най-предпочитано и ползвано е извличането на стволови клетки от пъпната връв. За да бъде извършено навреме  родителите са взели решението си няколко месеца преди раждането като се сключва и договор с банката за клетки. Големите банки имат денонощни екипи, които имат грижата да реагират в необходимия момент когато майката ще роди бебето. Екипите посещават клиниката в която се извършва раждането и извличат нужния им материал. След това в рамките на няколко часа той се изпраща към лабораториите в чужбина. По време на пътуването клетките се транспортират в медицинска хладилна чанта (касета) разработена за целта.

Всяка касета има свой уникален код и е изключително надежна. Кода се знае само от родителите на детето или пациента и лекарите от избраната банка за стволови клетки. Клетките са притежание на клиентите а кода гарантира че те няма да се използват за други хора. Според огранизацията родителите в ролята на настоиници  разполагат със събраният и съхранен  ”материал” докато детето навърши  18 години, а след навършване на пълнолетие той се превръща в собственост на детето.
В повечето случаи банките осигуряват повторният транспорт на клетките в случай на необходимост от трансплантация при която клетките ви ще бъдат изпратен там където е необходимо.

В тъканните банки има стерилни стаи където се правят специални и стриктни изследвания след взимането на клетките. Чрез тези прецизни анализи се проверява за наличие на вируси и бактерии в материала.
Събраната кръв и материал се претеглят, описват и попълват стриктно във формулят за конкретният пациент. В последствие за транспорт и съхранение събраният материал се обработва с определени продукти според нормативите и международните изисквания. По време на този процес се определят и количеството на левкоцити и други важни показатели. В последствие кръвта се центрофугира при високи обороти и това е етапа на който от материала отделят стволовите клетки.
След отделянето има те се проверяват за тяхната жизненост под микроскоп като за да се гарантира качество и грешки това се извършва 2 пъти за да има независими изследвания.
В края на процеса Стволовите клетки се преместват в специален замразител в алуминиева касета а тя се потапя в течен азот които с е температурата от минус 188 градуса.

Ако сте замразили само една „порция” клетки, трябва да знаете, че те могат да се ползват веднъж. След като се извадят от течния азот, част от тях се поставят в тялото, а ненужните се изхвърлят. Решението е да замразите няколко ампули, като всяка от тях отново се използва еднократно.