Стволови Клетки | информационен сайт за стволови клетки, банки за съхранение, процедури и цени

Стволови клетки се култивират в безтегловност

Отглеждането на стволови клетки в земи условия е сложен процес изискващ повече време за да се за завърши успешно. Според някои специалисти в областта тези клетки могат да растат по-бързо когато са поставени в условия на безтегловност.

Като подходяща лаборатория за отглеждането на стволови клетки в космоса е избрана Международната космическа станция (МКС) както твърди руски вестник. Според информацията клиника “Майо” разположена в щата Флорида (САЩ) е получила субсидия за сумата от 300 000 щатски долара за провеждането на  експерименти по култивиране и отглеждане на стволови клетки в условия на безтегловност а информацията е цитирана от агенция БГНЕС.

За момента няма информация кога ще бъдат извършени тези експерименти в космоса на борда на космическата станция но планът на учените е да вземат отгледаните в космоса стволови клетки и да ви трансплантират в донори на земята които са претърпели инсулт.

Според очакванията базирани на прървоначални експерименти извършени на Земята е че в условия на безтегловност растежът на клетките ще бъде ускорен, тъй като при лабораторни условия които са пресъздадени на земята при микрогравитация се забелязва подобна тенденция.

В момента по проекта се работи в САЩ където учените работя върху създаването на клетъчен биореактор. които в последствие ще бъде с ракета на Международната космическа станция.

 

Допълнителна информация за Международната космическа станция (МКС)

От на английски: International Space Station, ISS това е съвместен проект космически агенции от цял свят.
Изграждането на станцията стартира през 1998 г.  МКС се намира на ниска околоземна орбита и дори може да бъде от Земята с невъоръжено око.  Станцията прави около 15 обиколки на ден около Земята като се движи със скорост около 27 743 km/h. Отстоянието от земята до станцията варира в границите от 319 km до 347 km считано от морското равнище.