Стволови Клетки | информационен сайт за стволови клетки, банки за съхранение, процедури и цени

7-годишно дете, страдащо от тежка болест, беше излекувано в Израел

7-годишно момиче от Румъния страда от рядко заболяване, наречено апластична анемия. Това е състояние, при което гръбначният мозък на детето не произвежда достатъчно кръвни клетки.Малката Бянка вече е преминала две неуспешни трансплантации в родината си, а лекарите там дават само няколко месеца живот на детето.

И в момент, когато никой не вярва, че Бянка ще живее, се появява последната надежда. 7-годишното момиче от Румъния вече има шанса да живее, след като в нейното лечение се намесиха израелски учени.

Йерусалимска болница предлага експериментално лечение със стволови клетки. Същността на лечението е използване на универсални клетки, които могат да се присаждат на различни пациенти, независимо от вида на кръвната група.

Тези клетки могат да предизвикат всякакви важни процеси в организма, включително това да стимулират дейността на гръбначния мозък. На малката Бянка вече са присъдени такъв тип клетки, които са извлечени от човешка плацента и са обработени в израелска лаборатория.

И чудото станало – десет дни след трансплантацията на Бянка, организмът на дететозапочнал да произвежда кръвна клетки. Това дава нова надежда на момичето и на нейната майка, която преди няколко години губи друго свое дете, заради същата болест като на Бянка.